Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
MRI diagnosztika
MRI diagnosztika
2014-11-19
2012. szeptember 1-től elindult Budapesten egy olyan új képalkotó diagnosztikai szolgáltatás, amiről állatgyógyászati vonalon eddig keveset hallottunk. Klinikánkon nem csak saját betegeken, hanem kollégák által küldött betegeken is elvégezzük a vizsgálatokat.

2012. szeptember 1-től elindult Budapesten egy olyan új képalkotó diagnosztikai szolgáltatás, amiről állatgyógyászati vonalon eddig keveset hallottunk. Klinikánkon nem csak saját betegeken, hanem kollégák által küldött betegeken is elvégezzük a vizsgálatokat.


Mi az MRI és milyen esetekben ajánljuk?

MRI, azaz mágnesesrezonancia-képalkotás ( Magnetic Resonance Imaging).

A MRI vizsgálat során a vizsgálni kívánt testrészt egy nagy erejű mágnesbe helyezzük. A készülék a testet alkotó szövetek különböző mágneses viselkedése alapján egy számítógép segítségével készít valósághű, de számított képeket a tér bármely síkjában . Kiválóan alkalmas a lágyszöveti elváltozások, gyulladások, daganatok megjelenítésére , különösen az olyan nehezen megjeleníthető testrészeken, ahol a lágyszövetek csontos vázban vannak „elrejtve”. A fő indikációs területe a gerinc és az agy különböző elváltozásai, a koponya egyéb területeinek a vizsgálata, a tumor diagnosztika, az ízületek betegségei. Az MRI-n belül többféle vizsgálati módszer létezik, ezeket szekvenciáknak hívjuk. A vizsgálat során az adott testtájékról több síkban több szekvencia is készül, ezek mindegyike több percig is eltart, összességében 45-60 perc körül alakul a teljes vizsgálat ideje. A vizsgálat során végig mozdulatlannak kell lenni, ezért állatok esetében altatást kell alkalmazni. Az altatást egy szakemberünk folyamatosan felügyeli. A magmágneses rezonancia vizsgálat ún. nem invazív beavatkozás, ami annyit jelent, hogy az altatás rizikóján felül nincs más szövődmény lehetőség, kontrasztanyag leggyakrabban nem szükséges a vizsgálathoz.


Bejelentkezés, vizsgálat menete

Bejelentkezés telefonon történik + 36 1 306 13 64 telefonszámon, általában a kezelő állatorvos javaslata alapján. MR vizsgálatokhoz a megbeszélt időben (általában reggel 9 órára, vagy 16 órára) kell az állatot behozni a rendelőbe, 12 órás koplaltatással. A felvevő állatorvos felveszi a kórelőzményt, majd megvizsgálja az állatot. Ilyenkor pontosan meg kell határozni, hogy mely testtájékot szándékozunk megvizsgálni. Ezután az esetek legnagyobb többségében vérvizsgálat következik, aminek az eredménye alapján az állatot bealtatva megtörténik az MR vizsgálat.

A lelet kiértékelése néha hosszabb időt vesz igénybe, de a legtöbbször néhány órán belül elkészül. A lelet mellé kiadjuk az MR felvételeket CD-n olyan formában, amelyet otthon a tulajdonos, de leginkább a beküldő és kezelő állatorvos is meg tud nyitni, végig tud elemezni.

A MR felvételek elkészítéséhez több ember kell: altatást végző asszisztens, vizsgálatot végző technikus és az állatorvos.

A beteg általában teljesen felébredve távozhat 3-4órával az átvétel után.

Minden esetben átadjuk az elkészült leletet, zárójelentéssel, melyet a tulajdonoson kívül a beküldő állatorvosnak is továbbítunk e-mailben.


További információt talál a www.primavetmri.hu oldalon illetve telefonon kérhet a + 36 1 306 13 64 telefonszámon.

MRI vizsgálatra időpontot telefonon kérhet! A neurológiai vizsgálatok is előjegyzés alapján, telefonos egyeztetéssel történnek!

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri