Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Kereszteződő-szalag szakadás kutyán
Kereszteződő-szalag szakadás kutyán
2014-11-19
A kutyák ortopédiai sérüléseinek igen magas százalékát teszi ki az elülső kereszteződő szalagszakadás. Ennek oka az, hogy a szárcsont ízületi felszíne erőteljesen hátrafelé lejt az esetek nagyobb részében, ami az elülső kereszteződő szalag túlterhelést okozza. Amennyiben a szalag megnyúlik, felrostozódik, vagy csak részlegesen is, de szakad, megindul a terheléskor egy olyan kóros mozgás az ízületen belül, amit „fióktünetnek” hívunk.

Mikor beszélünk kereszteződő-szalag szakadásról?

A kutyák ortopédiai sérüléseinek igen magas százalékát teszi ki az elülső kereszteződő szalagszakadás. Ennek oka az, hogy a szárcsont ízületi felszíne erőteljesen hátrafelé lejt az esetek nagyobb részében, ami az elülső kereszteződő szalag túlterhelést okozza. Amennyiben a szalag megnyúlik, felrostozódik, vagy csak részlegesen is, de szakad, megindul a terheléskor egy olyan kóros mozgás az ízületen belül, amit „fióktünetnek” hívunk. Ez a mozgás igen erősen károsítja az ízületi porcokat és gyulladást kelt. Ugyanakkor rutinos vizsgáló számára jól kimutatható, a betegséget azonnal lehet a jelenség alapján diagnosztizálni!


Milyen tünetei vannak?

A szalag szakadása a leggyakrabban ún. fáradásos illetve részleges szakadás. Ennek, a kezdeti állapotban is vannak már tünetei: időnként sántaságot mutat, mely bejáródik, elmúlik a mozgásra. Az ízület folyadékkal gyakran kitelt, duzzadt.

A teljes szakadásnak ennél már komolyabb tünetei vannak, gyakran a végtagot alig használja az állat. Ugyanakkor hetek alatt némi javulás beállhat, de sohasem lesz tünetmentes. A kialakuló idült térdízületi gyulladás rendkívül kedvezőtlen következménnyel jár, porckopás, és az ízület degenerációja lesz a következmény. (Artrózis) Mindezek miatt igen fontos a korai diagnosztika, minél hamarabb kerül ellátásra a kutya, annál kisebb artrózisos következmény várható.


„A szalagszakadást kizárólag műtéti úton lehet orvosolni…”

A szalagszakadást kizárólag műtéti úton lehet orvosolni.

Az egyik leggyakrabban végzett, a világ minden pontján alkalmazott kereszteződő szalagszakadás műtét kb.15- 20 testsúly kg felett az ún. TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy) műtét. Ennek során a meredek lejtésű szárcsonti ízületi felszín szögelését a 90 fokhoz közelítjük, és ebben az állapotban rögzítjük. Ez a biomechanikai változás stabilizálja a térdízületet, és újra használhatóvá, terhelhetővé teszi. Implantátum (speciális csontlemez és csavarok) beépítéssel jár a műtét. Az implantátumok a gyógyulás bekövetkezte után, kb. 4-5 hónappal a műtét után már eltávolíthatók.

A kistestű, 15-20 kg alatti testsúlyú kutyák esetén szalagpótló műtéti eljárást (un. „Flo” technikát) ajánlunk az elülső kereszteződő szalagszakadás esetén. Ennek során az elszakadt szalag műanyag szalaggal pótlásra kerül mely tartósan képes viselni a súlyt a szakadt szalag helyett.

videó: www.youtube.com/watch?v=CNymdzyRavs&hd=1#!


Milyen fajtáknál gyakori a szalagszakadás?

Sok kistestű kutyánál (yorkshire terrier, pekingi palota, chivava, bichon havanese, bichon friese, stb.) az elülső kereszteződő szalagszakadás következményes elváltozás. A szalag szakadás oka az, hogy a térdkalács az ízületben nem stabil, időnként, vagy állandóan, ficamos helyzetben van( un. patellaficam). Ilyenkor a kereszteződő szalagokra nagyobb erő hárul a normálisnál, mely fáradásos, vagy akut szakadást eredményezhet. Az ilyen esetekben a térdkalács stabilizációját is meg kell oldani a műtét keretén belül.

Nagytestű kutyáknál (különösen a robusztus, erőteljes alkatú fajtáknál: stafford, rottweiler, masstifok, retrieverek ) a korábban említett lábszárcsont ízületi felszín szögellési probléma van a háttétben , részleges vagy teljes szakadás alakul ki, minden különösebb baleseti előzmény nélkül, akár játék közben is!

És bármely fajtában előfordulhat primer sérülés miatt is


Mennyi idő alatt gyógyul meg kedvencünk a műtét után?

Az átlagos és teljes gyógyulási idő 2-3 hónap, ezen belül a terhelés már a második héten beindul. Először csak az ujjak hegyét, majd egyre erőteljesebben a talpát terheli az állat.


Mennyibe kerül a műtét és mikor kerülhet rá sor?

Rendelőintézetünkben minden hétköznap, hétfőtől- péntekig 12óra és 16 óra között zajlanak a műtétek. (Műtétek menetéről részletesebb leírást itt talál) Információt a beavatkozás áráról illetve műtéti időpontot telefonon kérhet: + 36 1 306 13 64

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri